Gevoel is explosief materiaal

1010 keer bekeken

In de rubriek Kennis Uitgelicht dit keer het boek ‘Gevoel is explosief materiaal’ over veelplegers, van Erik Jongman en Karin Schaafsma. Janet van Bavel licht toe waarom het voor elke uitvoerende- of beleidsmatige professional, werkzaam in het Jeugddomein, de moeite waard is om te lezen.

Janet van Bavel, projectleider van de Academische Werkplaats kindermishandeling: “In dit boek lees je dat er veel overeenkomsten zijn in de voorgeschiedenissen van chronisch getraumatiseerde kinderen en jonge veelplegers."

‘Gevoel is Explosief materiaal’ is geschreven voor professionals die uitvoerend of beleidsmatig, vanuit een straffende rol of een zorgtaak, te maken hebben met jonge veelplegers. Jij vindt het boek juist ook de moeite waard voor elke andere professional werkzaam in het jeugddomein, waarom?

Van Bavel: “Het boek is heel helder en toegankelijk geschreven met veel voorbeelden, zowel over de jongeren zelf als over de inhoud van de behandeling van deze jongeren. Het is bijzonder hoe open Erik Jongman als psycholoog en psychotherapeut is over wat hij precies doet in een behandeling. Centraal staan de overwegingen van de therapeut op welk moment in het proces wat te doen. Ik denk dat iedereen die dit leest de waarde van zijn aanpak zal ervaren en inzien.

Krachtig beeld in het boek is ook de verantwoordelijkheid van de professional als vertegenwoordiger van de maatschappij. Hoe de verbindingen tussen behandelaar, ouders, wijkagent, mentor van een woonproject worden gelegd. Iets dat eigenlijk ook geldt voor iedere professional werkzaam met jeugd in het sociaal domein. In feite kun je niet vroeg genoeg beginnen met het leggen van de verbindingen met de school, wijkcentrum, ouders enzovoorts. Hiermee kan ook problematisch gedrag of terugval in een vroeg stadium gesignaleerd en voorkomen worden."

Wat leert het boek ons?

Van Bavel: “De auteurs laten zien hoe belangrijk specialistische behandeling is voor jonge veelplegers. Maar ook hoe die alleen kan werken op een basis van veel inzet, betrokkenheid en vasthoudendheid van de therapeut en de begeleider(s) van de jongeren (en het gezin). Het opbouwen en onderhouden van een relatie, het voortdurend balanceren op de as, van concrete steun bieden tot patronen zichtbaar maken en confronteren, het in vertrouwen loslaten en bij terugval weer opnieuw beginnen is allemaal zeer belangrijk voor het herstel van deze jongeren.

Het boek gaat vrijwel zonder uitzondering om jongeren met hechtingsproblemen afkomstig uit complexe gezinssituaties. Ik werk als projectleider op het Kinder- en Jeugdtraumacentrum in Haarlem, waar chronisch getraumatiseerde kinderen uit zeer complexe gezinssituaties, behandeld worden. Heel opvallend is dat beide, op het eerste oog zo verschillende doelgroepen, zoveel van dezelfde kenmerken hebben en dat bij beiden hechting vaak een herkenbaar thema is”.

Korte samenvatting van het boek:

‘Gevoel is explosief materiaal’ vertelt wat een ambulante behandeling van jonge veelplegers in de praktijk behelst.  Over jonge veelplegers: de ‘verharde’ jongens en jonge mannen met een delictgeschiedenis moeten we niet licht denken. Het vraagt een langdurige, intensieve behandeling en begeleiding (meestal in combinatie met straf) om hen te bewegen het criminele pad te verlaten en een andere toekomst op te bouwen.

'Gevoel is explosief materiaal' is een boek dat letterlijk tot de lezer spreekt. Het staat vol met citaten om manieren van spreken te illustreren. Opdat de rol van de behandelaar tot leven komt en hij woorden krijgt. Opdat de jongens en jonge mannen over wie het gaat, gestalte krijgen en het behandelproces gemakkelijker voorstelbaar wordt. Het is een boek dat tot nadenken wil stemmen, vergelijkingsmateriaal biedt voor de eigen professionele praktijk, inzicht biedt in de levens van deze jongens en iets van hun ‘binnenwereld’ onthult. Het wil de lezer in die wereld trekken en zichtbaar maken wat ‘behandelen’ in wezen is – en daarmee ontrafelen wat voor velen altijd een mysterie was.


Verder lezen?
Meer informatie over de auteurs.

Meer informatie over Janet van Bavel.

Download het e-book

 

Dit bericht komt uit onze nieuwsbrief.